Minőséget képviselünk!
AZ ODAFIGYELÉS, A TÖRŐDÉS NEM LUXUS, ÖNÖKNEK IS JÁR!
KÉRJE AJÁNLATUNKAT! TELEFON: 788-8482, FAX: 788-8464, E-MAIL: akozoskepviselotunde@gmail.com
 
 

A XIII. kerület (Angyalföld - Újlipótváros - Vizafogó) a főváros északi részén helyezkedik el, területe 13 km2, lakosságának száma 107 ezer fő. A három történelmi városrészt - Angyalföldet, Újlipótvárost és a Vizafogót - magába foglaló kerület arculata az 1990-es évektől kezdődően jelentősen megváltozott.
 
 Bemutatkozó


 A korábbi ipari területek helyén kereskedelmi, szolgáltató központok és lakóházak létesültek.
A kerület közel hatvanezer darabos lakásállománya vegyes képet mutat. A világörökség részeként számon tartott újlipótvárosi Palatinus házak mellett még számos - a századfordulón épült - kis alapterületű komfortnélküli bérlakás van. A kerületben felépült 112 db paneles lakóépületben 14 478 db lakás található.
A lakásprivatizáció kezdetekor közel 40 000 db lakás volt a kerületi önkormányzat tulajdonában, 2003-ra számuk 7 857-re zsugorodott, amely a területi lakásszám mindössze 13%-a. A privatizáció következtében lecsökkent önkormányzati bérlakások közel 47%-a félkomfortos illetve komfortnélküli. Műszaki adottságaik miatt üzemeltetésük gazdaságtalan.

A Képviselő-testület által elfogadott önkormányzati lakás és helyiséggazdálkodási koncepciónkban megfogalmaztuk azt a célt, hogy a területi lakásállomány tudatos átformálására törekszünk úgy, hogy a megüresedő szükséglakásokat a jövőben még ideiglenes jelleggel sem adjuk bérbe. A társasházi szükséglakásokat elsősorban a szomszéd lakás tulajdonosának kínáljuk megvételre, az üres komfortnélküli lakásokat pedig árverés útján értékesítjük. Az önkormányzati tulajdonú épületben lévőket lakáscsatolásra kívánjuk felhasználni.

Az önkormányzati tulajdonban lévő épületek egy részét nem lehet gazdaságosan felújítani, ezért ezeket ütemezve, az önkormányzat teherbíró képességére tekintettel indokolt lebontani. Ingatlanjaink egy másik csoportja rendkívül alulhasznosított. Az új szabályozási tervek az alulhasznosított ingatlanok esetében lényegesen több és korszerűbb lakás építésére adnak lehetőséget úgy, hogy közben a zöldfelület mértéke is növekszik. Az elkövetkezendő három évben 30 ezer lakás építésére és 400 ezer m2 zöldfelület kialakítására nyílik lehetőség.

A bérlakás piac radikális átalakítására szükség van: részben az ingatlanárak emelkedése, részben pedig a növekvő mobilizációs követelmények miatt egyre többen lesznek olyanok, akik tulajdonvásárlás helyett inkább igényeiknek megfelelő bérlakást keresnének. A jelenlegi rendszer erőn felüli áldozatokra kényszeríti a lakással nem rendelkezőket, közöttük is elsősorban a fiatal családokat.

Álláspontunk szerint a lakáshelyzet nem szociálpolitikai, hanem társadalompolitikai kérdésként kezelendő. A lakbér mindinkább a piaci viszonyokat kell, hogy tükrözze, a szociális szempontokat a bérlő kiválasztásakor és a lakbértámogatás megítélésekor kell figyelembe venni.

Megvalósult beruházások:

Kisgömb utca 14-16. sz. 112 lakásos lakóépület

Frangepán utca 73. - Jász utca 65/a. 35 lakásos lakóépület


 
Az Önkormányzat vállalkozásain keresztül is ösztönzi a helyi lakásépítkezéseket. Az Angyalföld - Újlipótváros - Vizafogó Vagyonkezelő Zrt. befektetőkkel, illetve vállalkozásokkal közös céget alapítva vesz részt a kerületi beruházások megvalósításában. Az Angyalföld - Újlipótváros - Vizafogó Vagyonkezelő Zrt. részvételével ezidáig négy építőipari cég jelent meg a lakásépítő piacon.
 

A megépült és megépülő lakások várhatóan jelentős mértékben javítani fogják lakásállományunk minőségi összetételét, és egyben hozzájárulnak a rehabilitációban érintett területek felértékelődéséhez.

Ügyfélszolgálat

Béke u. 65.
+36 1 450-3123
+36 1 350-3728
+36 1 350-3729

Ügyfélfogadás rendje:
Hétfő:08:00 - 18:00
Kedd: 08:00- 16:30
Szerda:08:00 - 16:30
Csütörtök:08:00 - 16:30
Péntek: 08:00 - 11:30
Munkaközi szünet: 12:00 - 13:00

Az akozoskepvislo.hu oldalain megjelent valamennyi tartalmat, illetve egyéb publikált anyagot szerzői jog védi. Ezek bármilyen formában történő sokszorosítása, publikálása vagy egyéb jellegű felhasználása kizárólag a kiadó előzetes írásbeli engedélyével történhet. Az oldal tulajdonosa Balogh Tünde.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy kapcsolati e-mail címeink, telefonszámaink különféle címjegyzékekbe való beillesztése, valamint a kapcsolati címeinkre történő spam-küldés törvénybe ütköző cselekedet. Kérünk mindenkit, hogy tartózkodjon a törvénysértéstől.
 
Copyright 2009. Balogh Tünde Minden jog fenntartva.