Minőséget képviselünk!
AZ ODAFIGYELÉS, A TÖRŐDÉS NEM LUXUS, ÖNÖKNEK IS JÁR!
KÉRJE AJÁNLATUNKAT! TELEFON: 788-8482, FAX: 788-8464, E-MAIL: akozoskepviselotunde@gmail.com
 
 
Fő törekvésünk közé tartozik társasházainknál az otimális gazdálkodás kialakítása, a felesleges kiadások lefaragása, a társasház költségtakarékos működtetése.
 
Fenti kívánalmaknak nem csak amiatt szeretnénk megfelelni, mert ez ma már kiemelt kérdés, hanem megtakarításainkkal a társasházban élő tulajdonosok helyzetén is szeretnénk könnyíteni.
 

Takarékos ötleteink:

 Energiafogyasztás
       Ledes világítás kialakítása
Társasházainkban megvizsgáltuk a ledes világítás kialakításának és működésének költségeit.
Számítások eredményeként megállapítható, hogy a beruházás 1-2 éven belül megtérül. Jelentősen csökken a fogyasztás költsége, továbbá az izzócserék gyakorisága minimálisra csökken, a ledek hosszú élettartamának köszönhetően.
Kerüljük a nagy fogyasztású, teljesítményű, korszerűtlen izzók használatát, jelentős költségektől kímélhetjük meg pénztárcánkat.
Figyelem: a kereskedelemben kapható energiatakarékos izzók a folyamatos működtetésük esetén érik el hatásukat. Amennyiben olyan helyen alkalmazzák, ahol esetenként csak rövid ideig világítanak (felkapcsolás után néhány percig), az az izzók gyakoribb cseréjéhez fog vezetni.  
         Mozgásérzékelők felszerelése
Nem túl gyakori mozgás esetén kifizetődő lehet a világítás, mozgásérzékelőkkel történő kombinálása. Minimálisan 10 % megtakarítás érhető el vele.
         Éjszakai áram használata
Más néven különmért, vezérelt tarifatípus. A szokásosnál olcsóbb energiafajta, amely azonban csak a nap bizonyos szakában áll rendelkezésre, ezért a hálózatra  állandó jelleggel rögzített, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott berendezések fogyasztására alkalmas tarifatípus. pl. kertvilágítás.
         Ablakfólia felhelyezése
Amennyiben nincs elegendő forrásunk korszerű nyílászáró cseréjére, jelentős megtakarítást érhetünk el ablakfólia alkalmazásával. Talán el sem hiszik: a kiáramló hő 93 %-a bent tartható! Kiválóan alkalmazható társasházak lépcsőházi ablakain illetve a bejárati kapuk üvegfelületén is.
         Lépcsőházi, előtéri radiátor leszerelése
Újabb megtakarítási lehetőség arra, hogy az épületbe belépő vagy felhasznált fűtési energia mennyiségét csökkentsük, ha a lépcsőházi illetve a bejáratoknál esetenként elhelyezett radiátorokat leszereltetjük. Ez a költségcsökkenés közvetlenül a tulajdonos pénztárcáját érinti.
         Fűtési energia megtakarítása
Egyéni felhasználói szinten, nem mérhető fogyasztás esetén is van lehetőség a fűtési költségek csökkentésére, de nyilván ez a teljes lakóközösségtől kívánja meg a tudatos használatot pl. éjszakára vegyük lejjebb a fűtést, napközben csak rövid ideig, kereszthuzattal szellőztessünk.
         Áramtermelés napelemmel
Az épületek tetején elhelyezett napelemmel a társasház áram felhasználásának 95%-a megtermelhető. Amennyiben  a társasház olyan kedvező kondíciókkal rendelkezik, hogy nem csak a társasház saját fogyasztásának csökkentése érdekében tudja ezeket az elemeket elhelyezni, hanem értékesíteni is kíván belőle, az áramszolgáltatókkal lehet a megtermelt energia átvételére szerződés kötni.
         Hűtés
Jó dolog nyáron, ha lakások, a társasház külön hűtési rendszerrel rendelkezik, de ne felejtsük el: a hűtés 2x, 3x annyi energiát használ fel, mint a fűtés. Éjszakára nyissuk ki az ablakokat, hogy természetes módon tudjon a lakás lehűlni.
         Biztosítás
A piac igen kedvező konstrukciókat kínál, igen széles skálán mozogva. Az igények függvényében érdemes 2-3 évente újratendereztetni a szolgáltatást, természetesen, elégedettség esetén az éppen aktuális biztosítóval együtt.
         Szelektív hulladékgyűjtés, ingyenes elszállítással
Mindenhol kialakítható a szelektív hulladékgyűjtés. PET-palack zsugorítók kihelyezésével a szemátszállítás gyakorisága azonnal csökkenthető. Olyan szakcégekkel állunk kapcsolatban, akik az elszállítás vállalják és esetenként még bevételi forrás is a társasháznak.
         Locsolás
Amennyiben a társasháznak lehetősége van az esővíz összegyűjtésére, megfelelő méretű tartály telepítésével, jelentős locsolóvíz megtakarítást érhet el. Amennyiben a helyi adottság figyelembe vételével ez nem lehetséges, a locsolómérőre kössünk a Vízművekkel külön szerződést, hogy a csatornadíj fizetési kötelezettség alól mentesüljünk. Penthouse lakásoknál is működik!!!!
         Társasházi bankszámlák, megtakarítások
Jelentős különbség mutatkozik az egyes banki szolgáltatások között is. Egy jól megválasztott bankkal több tízezer forint takarítható meg éves szinten.
Megtakarítások esetén nem érdemes (még a közgyűlése jóváhagyása esetén sem) kockáztatni a néhány ezer forintnyi különbségért. Mindig olyan megtakarítási válasszunk, aminek kifizetése garantált.
Kiváló megtakarítás: OTP vagy Fundamenta lakáskassza szerződés. Az alapkamat alacsony, de az éves állami támogatás elérheti a 72 ezer forintot. Minimális összeggel, akár rövidebb futamidőre is köthető. Pályázatnál önrésznek minősül!
         Tulajdonosi befizetések
A tulajdonostársak befizetései szintén megtakarítást jelenthetnek, amennyiben szem előtt tartják, hogy befizetéseik lehetőleg átutalással történjenek. Egyes bankok a számlavezető bankfiókban történő befizetés után is költséget számol el a társasház felé!
         Közös költség
Lehetőség szerint a közös költségből tényleg csak a közös terület fenntartását fizessük. A szolgáltatási igények nagyban különböznek az egyes társasházakban, de úgy gondoljuk egyben egyetérthetünk: az egyéni fogyasztások ne közös költségből kerüljenek finanszírozásra. Lehet, hogy a mérhetőség megteremtése plusz költségeket generál, de higgyék el mindenkinek sokkal megnyugtatóbb az a tudat, hogy az Ön által befizetett közös költségből nem a (esetleg még nem is fizető) szomszéd  egyéni fogyasztásait fizetik ki. Arról nem beszélve, ha pl. a gázszolgáltató azért függeszti fel a szolgáltatást, mert a jó néhány fizető tulajdonostárs mellett van néhány olyan is, aki nem fizet, ezért a számla végösszegét a társasház nem tudja kifizetni!
Sokkal egyszerűbb és célravezetőbb, ha mindenki a közüzemi szolgáltatóval áll kapcsolatban, biztos, hogy sok vitának elejét vesszük.
Egyedileg mérhető fogyasztások: víz, áram, gáz (ennek kialakítása gyakran nem egyszerű), fűtés és szemétszállítás.
         Végül, de nem utolsósorban:
Az egyes szolgáltatók, kivitelezők pályáztatása kiemelt jelentőséggel bír. A pályázatok objektív elbírálásához célszerű a tulajdonosi közösségből bizottságot létrehozni vagy a döntésekben a Számvizsgáló Bizottsággal együttműködni. A kivitelezések során ne feledkezzenek meg a műszaki ellenőrről!

 
 

Jó pap is holtig tanul!
Önnek is van takarékos ötlete?
Küldje el nekünk!
Ne felejtse el az elérhetőségét megadni, a legjobb ötleteket (hozzájárulásával honlapunkon is közzétesszük) ajándékkal köszönjük meg!
 
 
 

 

 


Az akozoskepvislo.hu oldalain megjelent valamennyi tartalmat, illetve egyéb publikált anyagot szerzői jog védi. Ezek bármilyen formában történő sokszorosítása, publikálása vagy egyéb jellegű felhasználása kizárólag a kiadó előzetes írásbeli engedélyével történhet. Az oldal tulajdonosa Balogh Tünde.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy kapcsolati e-mail címeink, telefonszámaink különféle címjegyzékekbe való beillesztése, valamint a kapcsolati címeinkre történő spam-küldés törvénybe ütköző cselekedet. Kérünk mindenkit, hogy tartózkodjon a törvénysértéstől.
 
Copyright 2009. Balogh Tünde Minden jog fenntartva.